IREK – AESM: Institutional Repository of Economic Knowledge

Necesitatea reproiectării lanțului agroalimentar în condițiile economiei circulare

Show simple item record

dc.contributor.author Grigoraș, Maria
dc.date.accessioned 2022-08-29T10:55:34Z
dc.date.available 2022-08-29T10:55:34Z
dc.date.issued 2022-06
dc.identifier.issn 1810-9136
dc.identifier.uri https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/2203
dc.description GRIGORAȘ, Maria. Necesitatea reproiectării lanțului agroalimentar în condițiile economiei circulare = The Need to Redesign the Agri-food Chain in Circular Economy Conditions. In: Economica. 2022, nr. 2(120), pp. 21-37. ISSN 1810-9136. en_US
dc.description.abstract Pierderea, inclusiv risipirea produselor alimentare este una din problemele stringente ale omenirii, cu o largă răspândire în ultimii 200 de ani, dar cu o creștere exponențială în ultima perioadă. Deși piața globală a alimentelor și băuturilor ambalate a fost evaluată la circa 3,6 trilioane dolari americani în anul 2021, pandemia și, ulterior, conflictul ruso-ucrainean au afectat lanțul de aprovizionare cu alimente. Conform cercetărilor efectuate de Consiliul Internațional pentru Informații Alimentare, pandemia a afectat obiceiurile alimentare și de preparare a hranei pentru 85% dintre consumatori. Astfel, consumatorii au înțeles că alimentația este principalul factor al sano-genezei și se orientează spre produsele sano-genetice, durabile, iar noile standarde, cum ar fi strategia de la „Farm to Fork” a Comisiei Europene, cer industriei și agriculturii să adopte economia circulară și să-și reproiecteze sistemele alimentare. CZU: 338.439.5:339.132.2(478); JEL: F53, M 37, N33, Q58. DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2022.120.021 ************************************************************************************************************************************* Losses, including food waste, are one of mankind’s most pressing problems, with a wide spread over the last 200 years, and with an exponential increase in recent times. Although the global packaged food and beverage market was valued at about USD 3.6 trillion in 2021, the COVID-19 crisis and the subsequent Russian-Ukrainian conflict affected the food supply chain. According to the research conducted by the International Food Information Council, the pandemic has affected the eating and cooking habits of 85% of consumers. Thus, the consumers have understood that food is the main factor of sanogenesis and is geared towards sustainable, healthy products, and new standards, such as the European Commission’s “Farm to Fork” strategy, call on industry and agriculture to adopt the circular economy and redesign their food systems. CZU: 338.439.5:339.132.2(478); JEL: F53, M 37, N33, Q58. DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2022.120.021 en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher ASEM en_US
dc.relation.ispartofseries Economica;nr. 2(120)
dc.subject food sustainability en_US
dc.subject healthy genetic products en_US
dc.subject food waste en_US
dc.subject food supply chain en_US
dc.subject circular economy en_US
dc.subject digital agriculture en_US
dc.subject paradigm en_US
dc.subject good practices en_US
dc.subject sustenabilitate alimentară en_US
dc.subject produse sano-genetice en_US
dc.subject risipă alimentară en_US
dc.subject lanț de aprovizionare cu alimente en_US
dc.subject economie circulară en_US
dc.subject agricultură digitală en_US
dc.subject paradigmă en_US
dc.title Necesitatea reproiectării lanțului agroalimentar în condițiile economiei circulare en_US
dc.title.alternative The Need to Redesign the Agri-food Chain in Circular Economy Conditions en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account