Abstract:
ADNOTARE. La teza pentru obținerea gradului științific de doctor în științe economice „Strategii de modernizare a sectorului agricol al Republicii Moldova”, Lucașenco Eugenia, specialitatea: 521.03 – Economie și Management în domeniul de activitate, Chișinău, 2024.
STRUCTURA tezei de doctor: introducere, 3 capitole de bază, concluzii generale și recomandări, bibliografie, compusă din 180 de surse, 48 de figuri, 37 tabele și 5 anexe. Cercetările efectuate au fost reflectate în 28 de publicații științifice.
SCOPUL lucrării: dezvoltarea elementelor conceptuale ale strategiilor de modernizare și identificarea
direcțiilor strategice de modernizare a sectorului agricol al Republicii Moldova prin perfecționarea politicii agricole actuale, inclusiv în contextul prevederilor PAC a UE.
OBIECTIVELE cercetării: Sinteza abordărilor conceptuale a strategiei în contextul modernizării sectorului agricol și sistematizarea teoriilor existente privind modernizarea agriculturii contemporane; analiza procesului evoluțional al agriculturii și prezentarea documentelor de politici aferente sectorului agricol din Republica Moldova; analiza evoluțiilor recente ale agriculturii autohtone și evaluarea competitivității produselor agricole moldovenești pe plan internațional; analiza politicii de subvenționare a agriculturii Republicii Moldova; elaborarea modelului strategic de modernizare a sectorului agricol al Republicii Moldova și evaluarea politicii agricole autohtone la etapa actuală de aderare la UE; identificarea direcțiilor strategice prioritare de modernizare a sectorului agricol în contextul prevederilor PAC a UE și argumentarea recomandărilor privind aceste direcții strategice.
NOUTATEA și originalitatea științifică: Dezvoltarea noțiunilor de strategie și modernizare în contextul teoriilor de modernizare a sectorului agricol; argumentarea necesității de modernizare a sectorului agricol în contextul prevederilor PAC a UE; estimarea indicatorului de evaluare a competitivității pe plan extern (RCA) în raport cu toate țările lumii și în raport cu țările UE; argumentarea necesității majorării cotelor și a potențialului de export pentru o serie de produse alimentare supuse contingentelor tarifare în cadrul ZLSAC; evaluarea eficienței subvențiilor pe termen scurt și instituirea unui mecanism de monitorizarea a acestora; elaborarea modelului strategic complex de modernizare a sectorului agricol al Republicii Moldova; dezvoltarea sistemului de indicatori de evaluare a sprijinului public în baza metodologiei OECD (Coeficientul Protecției Nominale – CPN, Sprijinirea Prețului de Piață – SPP, Transferuri Bugetare – TB, Estimarea Sprijinului pentru Producători – ESP, Estimarea Totală a Asistenței – ETA, Estimarea Sprijinului pentru Servicii Generale – ESSG); înaintarea unui set de recomandări privind direcțiile strategice de modernizare a sectorului agricol.
Description:
Teză de doctor în științe economice. Specialitatea 521.03 – Economie și management în domeniul de activitate. Conducător științific: STRATAN Alexandru, mem. cor. al AȘM, dr. hab., prof. univ.