Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3648
Title: Cercetări privind siguranța alimentară a unor produse lactate
Other Titles: Research on Food Safety of Certain Dairy Products
Authors: Fedorciucova, Svetlana
Calmâș, Valentina
Tabunscic, Olga
Keywords: kefir
cheese
food safety
microbiological analysis
label information
siguranța alimentelor
analize microbiologice
informații pe etichetă
Issue Date: Sep-2024
Publisher: ASEM
Series/Report no.: Economica;nr. 3(129)
Abstract: Controlul igienei alimentelor este esențial pentru orice produs, analiza microbiologică fiind strâns legată de siguranța alimentelor. Scopul cercetării a fost efectuarea de analize microbiologice și organoleptice ale chefirului și brânzeturilor, în contextul siguranței alimentare, precum și verificarea conformității informațiilor de pe etichetele produselor cu cerințele Legii Republicii Moldova nr.279 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. În urma acestora, nu a fost detectată prezența bacteriilor condiționate patogene din familia Enterobacteriaceae în probele de chefir, ceea ce demonstrează că probele de chefir analizate sunt sigure pentru consum. Totodată, rezultatele cercetării microbiologice a șase mostre de brânză indică faptul că aceste produse nu sunt sigure pentru consum, din punct de vedere igienic. Prezența bacteriilor Salmonella a fost detectată în toate probele analizate. JEL: L66; CZU: 338.43:637.07(478); DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2024.129.020 ************************************************************************************************************************************ Food hygiene control is essential for any product. Microbiological analysis is closely related to food safety. The purpose of the research was to carry out microbiological and organoleptic analyses of kefir and cheeses in the context of food safety, as well as to verify the conformity of the information on the product labels with the requirements of the Law of the Republic of Moldova no. 279 on informing consumers about food products. The presence of conditionally pathogenic bacteria from the Enterobacteriaceae family was not detected in the kefir samples, indicating that the analysed kefir samples are safe for consumption. The results of the microbiological research of 6 cheese samples show that these products are not safe for consumption from a hygienic point of view. The presence of Salmonella bacteria was detected in all samples. JEL: L66; UDC: 338.43:637.07(478); DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2024.129.020
Description: FEDORCIUCOVA, Svetlana, CALMÂȘ, Valentina, TABUNSCIC, Olga. Cercetări privind siguranța alimentară a unor produse lactate = Research on Food Safety of Certain Dairy Products. Economica. 2024, nr. 3(129), pp. 20-31. ISSN 1810-9136.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3648
ISSN: 1810-9136
Appears in Collections:2.Articole

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ECONOMICA nr 3 2024_p20-31.pdf738.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.