Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3648
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorFedorciucova, Svetlana-
dc.contributor.authorCalmâș, Valentina-
dc.contributor.authorTabunscic, Olga-
dc.date.accessioned2024-10-28T09:22:34Z-
dc.date.available2024-10-28T09:22:34Z-
dc.date.issued2024-09-
dc.identifier.issn1810-9136-
dc.identifier.urihttps://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3648-
dc.descriptionFEDORCIUCOVA, Svetlana, CALMÂȘ, Valentina, TABUNSCIC, Olga. Cercetări privind siguranța alimentară a unor produse lactate = Research on Food Safety of Certain Dairy Products. Economica. 2024, nr. 3(129), pp. 20-31. ISSN 1810-9136.en_US
dc.description.abstractControlul igienei alimentelor este esențial pentru orice produs, analiza microbiologică fiind strâns legată de siguranța alimentelor. Scopul cercetării a fost efectuarea de analize microbiologice și organoleptice ale chefirului și brânzeturilor, în contextul siguranței alimentare, precum și verificarea conformității informațiilor de pe etichetele produselor cu cerințele Legii Republicii Moldova nr.279 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. În urma acestora, nu a fost detectată prezența bacteriilor condiționate patogene din familia Enterobacteriaceae în probele de chefir, ceea ce demonstrează că probele de chefir analizate sunt sigure pentru consum. Totodată, rezultatele cercetării microbiologice a șase mostre de brânză indică faptul că aceste produse nu sunt sigure pentru consum, din punct de vedere igienic. Prezența bacteriilor Salmonella a fost detectată în toate probele analizate. JEL: L66; CZU: 338.43:637.07(478); DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2024.129.020 ************************************************************************************************************************************ Food hygiene control is essential for any product. Microbiological analysis is closely related to food safety. The purpose of the research was to carry out microbiological and organoleptic analyses of kefir and cheeses in the context of food safety, as well as to verify the conformity of the information on the product labels with the requirements of the Law of the Republic of Moldova no. 279 on informing consumers about food products. The presence of conditionally pathogenic bacteria from the Enterobacteriaceae family was not detected in the kefir samples, indicating that the analysed kefir samples are safe for consumption. The results of the microbiological research of 6 cheese samples show that these products are not safe for consumption from a hygienic point of view. The presence of Salmonella bacteria was detected in all samples. JEL: L66; UDC: 338.43:637.07(478); DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2024.129.020en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherASEMen_US
dc.relation.ispartofseriesEconomica;nr. 3(129)-
dc.subjectkefiren_US
dc.subjectcheeseen_US
dc.subjectfood safetyen_US
dc.subjectmicrobiological analysisen_US
dc.subjectlabel informationen_US
dc.subjectsiguranța alimenteloren_US
dc.subjectanalize microbiologiceen_US
dc.subjectinformații pe etichetăen_US
dc.titleCercetări privind siguranța alimentară a unor produse lactateen_US
dc.title.alternativeResearch on Food Safety of Certain Dairy Productsen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:2.Articole

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ECONOMICA nr 3 2024_p20-31.pdf738.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.