Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3562
Title: Strategii de modernizare a sectorului agricol al Republicii Moldova. Rezumatul tezei de doctor în științe economice
Authors: Lucașenco, Eugenia
Keywords: modernizare
competitivitate
direcții strategice de modernizare
politica agricolă
Issue Date: 2024
Abstract: ACTUALITATEA și importanța temei de cercetare. Sectorul agricol al Republicii Moldova reprezintă unul dintre cele mai importante și vitale sectoare ale economiei naționale, dat fiind faptul că de dezvoltarea și evoluțiile acestuia depind o bună parte a populației din zonele rurale antrenate în agricultură, alte ramuri ale economiei naționale (transporturi, industria de procesare, exporturile, comerțul interior, prestarea serviciilor în agricultură, HORECA), dezvoltarea spațiului rural și asigurarea securității alimentare a țării. Cu o pondere de circa 8-9% în PIB, 20% ale populației ocupate antrenate în agricultură și 45% din totalul valorii exporturilor de bunuri, dezvoltarea și modernizarea sectorului constituie un imperativ necesar pentru asigurarea bunei funcționări a acestuia, creșterea indicatorilor de performanță și eficiență, precum și asigurarea bunăstării populației. Transformarea globală și modernizarea sectorului agricol au întâmpinat multe provocări de-a lungul timpului. Republica Moldova, ca și alte țări cu economii în tranziție, s-a confruntat cu procese complexe de transformare a sistemelor politice și economice, care nu au avut cum să nu influențeze inclusiv și dezvoltarea sectorului agricol. Liberalizarea cursurilor de schimb și a prețurilor, precum și procesul de privatizare au provocat prăbușirea sistemului de coordonare pe verticală și au dus la o serie de perturbări semnificative în ramura agricolă. Dereglarea relațiilor dintre fermieri, furnizorii de inputuri și companiile de procesare a dus, de asemenea, la constrângeri severe cu care se confruntă multe companii din sector în accesul la inputuri esențiale, cum ar fi furaje, îngrășăminte, semințe, capital etc. Prin urmare, procesul de modernizare a sectorului agricol al Republicii Moldova trebuie tratat cu o atenție deosebită, prin prisma evoluțiilor actuale ale acestuia, cu preluarea unor practici externe, dar ținând neapărat cont de situația pe plan intern, riscurile și oportunitățile existente. Întrucât agricultura prosperă este considerată cea mai importantă bază pentru dezvoltarea economică, în special în țări ca Republica Moldova, singura opțiune viabilă este de a elabora politici agricole și strategii noi ce vor permite modernizarea sectorului pe de o parte, dar și îmbunătățirea bazei de resurse fizice și biologice, pe de altă parte, astfel contribuind la dezvoltarea unei agriculturi prietenoase mediului. Modernizarea sectorului va duce, nemijlocit, și la sporirea competitivității produselor agricole, creșterea volumelor de producție și a potențialului de producție, implementarea inovațiilor și tehnologiilor moderne, reducerea costurilor de producție etc.
Description: Rezumatul tezei de doctor în științe economice. Specialitatea 521.03 – Economie și management în domeniul de activitate. Conducător științific: STRATAN Alexandru, mem. cor. al AȘM, dr. hab., prof. univ.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3562
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Autoreferat Lucasenco.pdf451.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.