Abstract:
Educația și conștientizarea elevilor cu privire la efectele consumului de alimente bogate în nitrați și importanța unei alimentații sănătoase pot contribui la reducerea riscurilor pentru sănătate asociate cu consumul excesiv sau incorect a alimentelor procesate sau leguminoase crude. Aceasta se poate realiza doar prin promovarea sănătății în cadrul orelor de chimie, care poate fi fundamentată pe mai multe aspecte, una fiind interconexiunea dintre subiectele de la disciplina chimia și sănătatea omului, a mediului. În acest context, pe parcursul orelor de chimie și chimia produselor alimentare, elevii au cercetat subiecte cu caracter inter și transdisciplinar cu privire la integrarea educației pentru sănătate prin abordarea următoarele aspecte: - Studiul structurii chimice a nitraților și nitriților din alimentație; Experimente practice de determinarea a nitraților în alimente și mezeluri; Promovarea comportamentului responsabil al elevilor față de alimentația sănătoasă și echilibrată.
Description:
BOTNARAȘ, Nina. Conștientizarea consumatorilor despre riscurile asociate consumului de alimente cu un conținut mare de nitrați prin prisma proiectelor STEAM. In: Strategii de succes în educaţia STEAM: implementare şi bune practice [online]: Materialele conferinţei naţionale ştiinţifico-practice dedicată a 80-a aniversare a Colegiului Naţional de Comerţ al ASEM. Chişinău: SEP ASEM, 2025. pp. 5-11. ISBN 978-9975-168-02-1 (PDF).