Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3387
Title: Politici manageriale de diminuare a excluziunii sociale a persoanelor vârstnice. Rezumatul tezei de doctor în științe economice
Authors: Heghea, Ecaterina
Keywords: activitatea economică
diminuarea excluziunii sociale
educația continuă
îmbătrânirea activă
metodologia de cercetare
pensie
persoanele vârstnice
politici manageriale
serviciile medicale și sociale
strategia managerială
Issue Date: 2-May-2024
Publisher: INCE ASEM
Abstract: REPERE CONCEPTUALE ALE CERCETĂRII: Actualitatea și importanța temei abordate. În ultimele decenii, țara noastră se confruntă cu probleme deosebit de acute, care sunt rezultatul schimbărilor demografice și sociale negative. Una dintre aceste probleme este excluziunea socială a persoanelor vârstnice, care este intensificată de îmbătrânirea populației Republicii Moldova. În Republica Moldova, coeficientul de îmbătrânire a populației este într-o creștere permanentă, fiind la un nivel înalt de îmbătrânire demografică (constituind 23,8% la începutul anului 2023). Îmbătrânirea populației este o provocare majoră pentru viitorul Republicii Moldova, întrucât crește povara economică asupra populației de vârstă aptă de muncă, de aceea, problema diminuării excluziunii persoanelor vârstnice în activitatea economică, creșterea nivelului de ocupare a persoanelor vârstnice și sporirea accesului pe piața muncii pentru aceste persoane, creșterea nivelului de bunăstare a lor este una majoră și necesită o abordare economică și managerială multidimensională. Problema integrării sociale a persoanelor vârstnice în contextul îmbătrânirii populației, precum și prezența unor factori de „excluziune socială” a persoanelor vârstnice din viața socială, scăderea nivelului de bunăstare și insuficiența asistenței sociale acordate acestora atât din partea societății, cât și din partea statului, reprezintă o problemă serioasă pentru Republica Moldova și o temă importantă și relevantă pentru cercetarea științifică. O persoană vârstnică se confruntă cu o varietate de restricții în activitatea socială, în urma cărora există un număr mare de condiții prealabile pentru a-l exclude din viața socială. În lipsa unei politici eficace de implicare a populației vârstnice apte de muncă în sferele activității economice și sociale, societatea modernă pierde lucrători cu experiență din cauza faptului că o persoană în vârstă înaintată nu își poate realiza capacitățile profesionale. Cercetarea a fost efectuată în cadrul Proiectului științific pentru perioada 2020-2023, înregistrat în Registrul de stat al proiectelor în domeniul științei și inovării al Republicii Moldova cu codul 20.80009.0807.29 Proiect Program de Stat „Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova”.
Description: Rezumatul tezei de doctor în științe economice. SPECIALITATEA: 521.03. Economie și management în domeniul de activitate. Conducător științific: ROJCO Anatolii, dr., conf. cercet.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3387
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rezumat Tz Dr Heghea Ecaterina.pdf697.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.