Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/2663
Title: Analiza predictivă a fluxurilor de investiții și a prețurilor de transfer în contextul intensificării riscurilor geopolitice și de divergență în aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS). Rezumatul tezei de doctor în științe economice.
Authors: Melega, Anatol
Keywords: raportare financiară
investiții străine directe
politici și practici contabile
economii emergente
politici fiscale
prețuri de transfer
Standarde Internaționale de Raportare Financiară
geopolitică
geocontabilitate
georaportare financiară
Issue Date: 2023
Abstract: ACTUALITATEA TEMEI de cercetare și importanța problemei abordate. Intensitatea schimbărilor geopolitice din ultima perioadă, amplificate de crizele suprapuse (economică, sanitară, energetică și militară) au creeat o nouă realitate economică, cu repercursiuni directe asupra mediului de afaceri național și internațional. Schimbarile geopolitice majore, accentuate de conflictul militar din Ucraina au împărțit lumea în două poluri opuse, între est și vest. Aceste efecte negative au fost resemțite în special de mediul economic, puternic afectat de modificările condițiilor de piață, de volatilitatea prețurilor, de inflația în continuă creștere, de perturbările intervenite asupra lanțurilor de aprovizionare și nu în ultimul rând, de o serie de factori cu incidență directă asupra performanțelor companiilor. În acest context, asistăm la o reducere a fluxurilor de investiții străine directe (ISD) și a investițiilor responsabile din punct de vedere social (SRI), concomitent cu creșterea risculuiui investițional. În același timp, agravarea tensiunilor geopolitice și economice din ultimul an au generat o suprareglementare și o intensificare a controalelor impuse companiilor de către guvernele naționale, mai ales în cazul celor care își desfășoară activitatea în țările direct afectate de criză. În aceste condiții, are loc o creștere a costurilor de conformitate și a riscului de sancțiuni financiare asupra companiilor care încalcă aceste reglementări.
Description: Rezumatul tezei de doctor în științe economice. Specialitatea științifică: 522.02 CONTABILITATE; AUDIT; ANALIZĂ ECONOMICĂ. Conducător ştiinţific: GRIGOROI Lilia, doctor în științe economice, conferențiar universitar. Conducător ştiinţific în cotutelă: GROSU Veronica, doctor habilitat în ştiinţe economice, profesor universitar.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/2663
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
REZUMAT TEZA_RO_MELEGA ANATOL.pdf758.05 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.