Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/2662
Title: Analiza predictivă a fluxurilor de investiții și a prețurilor de transfer în contextul intensificării riscurilor geopolitice și de divergență în aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS). Teză de doctor în științe economice.
Authors: Melega, Anatol
Keywords: raportare financiară
investiții străine directe
economii emergente
politici și practici contabile
politici fiscale
prețuri de transfer
Standarde Internaționale de Raportare Financiară
geopolitică
geocontabilitate
georaportare financiară
Issue Date: 2023
Abstract: ADNOTARE. MELEGA Anatol, „Analiza predictivă a fluxurilor de investiții și a prețurilor de transfer în contextul intensificării riscurilor geopolitice și de divergență în aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)”, teză de doctor în științe economice, Chişinău, 2023 . STRUCTURA TEZEI: adnotarea, introducerea, patru capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia (352 de titluri), 11 anexe, 145 pagini text de bază, 33 tabele şi 8 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 31 lucrări ştiinţifice. DOMENIUL DE STUDIU: contabilitate. SCOPUL TEZEI constă în identificarea și evalurea efectelor riscurilor geopolitice și de divergență în aplicarea IFRS ca urmare a schimbărilor geopolitice intervenite în procesul de internaționalizare a companiilor, în special asupra fluxurilor de investiții străine directe și a prețurilor de transfer. OBIECTIVELE CERCETĂRII: analiza schimbărilor de paradigmă în procesul de internaționalizare a companiilor; analiza rolului informațiilor financiar-contabile în atragerea investițiilor străine directe și responsabile din punct de vedere social; evaluarea politicilor contabile și fiscale aferente prețurilor de transfer; proiectarea indicelui de predictibilitate a fluxurilor de investiții străine directe și a prețurilor de transfer pentru economiile emergente/în curs de dezvoltare, dezvoltate și slab dezvoltate; construirea matricii de trend privind fluxurile de investiții străine directe și a prețurilor de transfer pentru economiile emergente/în curs de dezvoltare, dezvoltate și slab dezvoltate.
Description: Teză de doctor în științe economice. Specialitatea științifică: 522.02 CONTABILITATE; AUDIT; ANALIZĂ ECONOMICĂ. Teza a fost elaborată în cadrul departamentului „Contabilitate, Audit și Analiză economică” a Academiei de Studii Economice din Moldova în cotutelă cu departamentul „Contabilitate, Audit și Finanțe” a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, România. Conducător ştiinţific: GRIGOROI Lilia, doctor în științe economice, conferențiar universitar, ASEM, Republica Moldova. Conducător ştiinţific în cotutelă: GROSU Veronica, doctor habilitat în ştiinţe economice, profesor universitar, Universitatea „Ștefan cel Mare”, România.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/2662
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Teza Anatol MELEGA.pdf5.44 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.