Please use this identifier to cite or link to this item:
https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/2203
Title: | Necesitatea reproiectării lanțului agroalimentar în condițiile economiei circulare |
Other Titles: | The Need to Redesign the Agri-food Chain in Circular Economy Conditions |
Authors: | Grigoraș, Maria |
Keywords: | food sustainability healthy genetic products food waste food supply chain circular economy digital agriculture paradigm good practices sustenabilitate alimentară produse sano-genetice risipă alimentară lanț de aprovizionare cu alimente economie circulară agricultură digitală paradigmă |
Issue Date: | Jun-2022 |
Publisher: | ASEM |
Series/Report no.: | Economica;nr. 2(120) |
Abstract: | Pierderea, inclusiv risipirea produselor alimentare este una din problemele stringente ale omenirii, cu o largă răspândire în ultimii 200 de ani, dar cu o creștere exponențială în ultima perioadă. Deși piața globală a alimentelor și băuturilor ambalate a fost evaluată la circa 3,6 trilioane dolari americani în anul 2021, pandemia și, ulterior, conflictul ruso-ucrainean au afectat lanțul de aprovizionare cu alimente. Conform cercetărilor efectuate de Consiliul Internațional pentru Informații Alimentare, pandemia a afectat obiceiurile alimentare și de preparare a hranei pentru 85% dintre consumatori. Astfel, consumatorii au înțeles că alimentația este principalul factor al sano-genezei și se orientează spre produsele sano-genetice, durabile, iar noile standarde, cum ar fi strategia de la „Farm to Fork” a Comisiei Europene, cer industriei și agriculturii să adopte economia circulară și să-și reproiecteze sistemele alimentare. CZU: 338.439.5:339.132.2(478); JEL: F53, M 37, N33, Q58. DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2022.120.021 ************************************************************************************************************************************* Losses, including food waste, are one of mankind’s most pressing problems, with a wide spread over the last 200 years, and with an exponential increase in recent times. Although the global packaged food and beverage market was valued at about USD 3.6 trillion in 2021, the COVID-19 crisis and the subsequent Russian-Ukrainian conflict affected the food supply chain. According to the research conducted by the International Food Information Council, the pandemic has affected the eating and cooking habits of 85% of consumers. Thus, the consumers have understood that food is the main factor of sanogenesis and is geared towards sustainable, healthy products, and new standards, such as the European Commission’s “Farm to Fork” strategy, call on industry and agriculture to adopt the circular economy and redesign their food systems. CZU: 338.439.5:339.132.2(478); JEL: F53, M 37, N33, Q58. DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2022.120.021 |
Description: | GRIGORAȘ, Maria. Necesitatea reproiectării lanțului agroalimentar în condițiile economiei circulare = The Need to Redesign the Agri-food Chain in Circular Economy Conditions. In: Economica. 2022, nr. 2(120), pp. 21-37. ISSN 1810-9136. |
URI: | https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/2203 |
ISSN: | 1810-9136 |
Appears in Collections: | 2.Articole |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Maria GRIGORAȘ_ ec_2022_2.pdf | 553.34 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.