Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1887
Title: Utilizarea metodelor statistice şi econometrice în fundamentarea politicii monetare orientată spre stabilitatea preţurilor. Rezumatul tezei de doctor în științe economice.
Authors: Mija, Simion
Keywords: inflație
politică monetară
modele econometrice
metodologie statistică
stabilitatea prețurilor
dispersie
Issue Date: 2022
Abstract: REPERE CONCEPTUALE ALE CERCETĂRII: Actualitatea și importanța temei cercetate. Actualmente, economia mondială, marchează o dezvoltare dinamică, periodic antagonistă cu riscuri și incertitudini aferente. Care este caracterizată, în mare parte, printr-o creștere continuă și proeminentă a dezvoltării tehnologiilor, și care în mod cert determină intensificarea fluxurilor comerciale, în acest sens fiind alimentat un spirit competitiv continuu între state. Un nivel înalt și sustenabil de competitivitate globală, poate fi realizat printr-o eficiență economică sporită, un mediu concurențial transparent și eficient, dar și de un cadru economic stabil și sustenabil pe termen mediu și lung. În condițiile, când orice economie este permanent supusă la diverse șocuri, în mare măsură imprevizibile, stabilitatea, și anume stabilitatea prețurilor, este o provocare colosală și actuală mereu. În acest sens, intervenția statului în economie se realizează îndeosebi prin intermediul politicilor economice și anume prin politici monetare și fiscale, întrucât acestea sunt preponderent singurele tipuri de politici economice, care corespund principiilor unei guvernări democratice și a legilor de bază ale economiei de piață.
Description: Rezumatul tezei de doctor în științe economice. SPECIALITATEA: 523.02. Statistică Economică. Conducător științific: PÂRȚACHI Ion – doctor în științe economice, profesor universitar. Referenți oficiali: ASANDULUI Mircea doctor în economie, profesor universitar (România); CARA Oleg doctor în științe economice.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1887
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mija_Simion_Rezumatul tezei de doctor.pdf1.33 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.