Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1457
Title: Particularitățile dreptului la cetățenie în reglementările naționale și ale dreptului comparat. Teză de doctor în drept.
Authors: Dari, Victoria
Keywords: Constituția Republicii Moldova
dreptul la cetățenie
ius sanguinis
ius solis
garanții constituționale
dobândirea cetățeniei
modalități de dobândire a cetățeniei
standarde internationale
instituția cetățeniei
egalitate în viața socială
evoluția dreptului la cetățenie
Issue Date: 2021
Abstract: ADNOTARE. DARI Victoria, „Particularitățile dreptului la cetățenie în reglementările naționale și ale dreptului comparat, teză de doctor în drept, Chișinău, 2021. STRUCTURA TEZEI: Introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, 163 pagini de text de bază, bibliografie din 188 titluri. Rezultatele obținute sunt publicate în 7 lucrări științifice. SCOPUL ȘI OBIECTIVELE LUCRĂRII: Lucrarea presupune analiza gradului de cercetare a problematicii dreptului la cetățenie ca drept fundamental al persoanei în literatura de specialitate din Republica Moldova și din alte state, modalitățile de dobândire a acestui drept, care nu numai că stabilește apartenența unei persoane la un stat, dar și faptul că această persoană se bucură de toate drepturile și obligațiile consfințite de Constituție. Atingerea scopului propus presupune identificarea rezervelor pentru sporirea gradului de aplicabilitate directă a normelor constituționale în procesul de realizare a acestui drept fundamental, inclusiv prin eficientizarea accesului la garanțiile sociale, dobândite prin obținerea dreptului la cetățenia unui stat; cercetarea sistemului de reglementare a garanțiilor dreptului la cetățenie, pe fundalul determinării elementelor componente ale acestuia; evidențierea rolului practicii internaționale în procesul de asigurare a unei aplicări adecvate a garanțiilor dreptului la cetățenie. Studierea instituției dreptului la cetățenie, a garanțiilor și limitelor acesteia, ca elemente ale dreptului constituțional, cu supunerea unei expertize compatibilitatea limitelor constituționale naționale cu cele internaționale în domeniul protecției dreptului la cetățenie cu normele Convenției CEDO și jurisprudența CtEDO, argumentarea unor schimbări în vederea ajustării normelor naționale la cele internaționale. NOUTATEA ȘI ORIGINALITATEA ȘTIINȚIFICĂ: Problema științifică soluționată rezidă în identificarea lacunelor, cât și a elementelor constituționale de reglementare și protecție juridică a dreptului de la cetățenie, cetățenia multiplă în Republica Moldova, fapt care a determinat fundamentarea intervențiilor având ca model experiențele avansate a statelor Europene, cu elaborarea unor propuneri de completare a normelor ce prevăd dobândirea cetățeniei, cât și dreptul de a deține mai multe cetățenii cu impact direct asupra realizării garanțiilor sociale a acestui drept fundamental, completarea sau lărgirea sferei garanțiilor instituite la nivel constituțional.
Description: Teză de doctor în drept. Specialitatea științifică: 552.01 Drept constitutional. Conducător științific: ZAPOROJAN Veaceslav, doctor în drept, conferențiar universitar.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1457
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Teza doctorat Dari V.pdf1.02 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.