Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1436
Title: Impactul politicilor macroeconomice în baza modelului de echilibru general aplicat (cazul Republicii Moldova). Teză de doctor în științe economice.
Authors: Prohnițchi, Valeriu
Keywords: echilibru economic general
model de echilibru general aplicat cu rezoluție geografică
Matrice de Contabilitate Socială
sistem de conturi naționale
evaluare de impact
Issue Date: 2021
Abstract: ADNOTARE. La teza pentru obținerea gradului științific de doctor în științe economice „Impactul politicilor macroeconomice în baza modelului de echilibru general aplicat (cazul Republicii Moldova)” Specialitatea: 521.01. Teorie economică şi politici economice, Chișinău, 2021. STRUCTURA TEZEI: Introducere, trei capitole de bază, capitol de concluzii generale și recomandări, bibliografie compusă din 116 surse, 14 figuri, 39 tabele, 21 anexe tabulare. Cercetările efectuate au fost reflectate în 5 publicații științifice. SCOPUL LUCRĂRII: Dezvoltarea unui cadru conceptual coerent și adaptarea unui model economico-matematic aplicativ pentru evaluarea de impact a politicii macroeconomice, cu accent pe politicile fiscale, comerciale și structurale în Republica Moldova. OBIECTIVELE CERCETĂRII: Compilarea unui set de date coerent în aspect micro-, mezo- și macroeconomic; identificarea interdependențelor structurale în economia națională; adaptarea unui model cantitativ pentru evaluarea opțiunilor de politică; calibrarea matematică și estimarea econometrică a parametrilor modelului; simularea ex-ante a unor șocuri de politică macroeconomică și evaluarea impactului cantitativ și distributiv al acestora. NOUTATEA ȘI ORIGINALITATEA ȘTIINȚIFICĂ: Aprofundarea cercetărilor teoretice și practice privind evaluarea ex-ante sistemică a impactului șocurilor; testarea unor modalități noi de integrare a regiunilor și de reprezentare a cadrului decizional în mecanismul de echilibru economic general; combinarea metodelor de calibrare matematică cu metodele de estimare econometrică a parametrilor structurali și de elasticitate a modelelor de echilibru general aplicat.
Description: Teză de doctor în științe economice. Specialitatea: 521.01. Teorie economică şi politici economice. Conducător științific: TOMȘA Aurelia, doctor în științe economice, conferențiar universitar.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1436
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
teza_Prohnitschi Valeriu.pdf2.59 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.