Please use this identifier to cite or link to this item: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1435
Title: Impactul politicilor macroeconomice în baza modelului de echilibru general aplicat (cazul Republicii Moldova). Rezumatul tezei de doctor în științe economice.
Authors: Prohnițchi, Valeriu
Keywords: echilibru economic general
model de echilibru general aplicat cu rezoluție geografică
Matrice de Contabilitate Socială
sistem de conturi naționale
evaluare de impact
Issue Date: 2021
Abstract: REPERELE CONCEPTUALE ALE CERCETĂRII: Actualitatea și importanța temei abordate. Impactul politicilor macroeconomice asupra echilibrului economic general (EEG) captează constant atenția economiștilor. Analiza bazată pe EEG este indispensabilă în situația unor șocuri combinate, care se manifestă în cascadă, sau un șoc are incidență diferențiată asupra sectoarelor economice. Evaluarea cantitativă ex-ante a impactului politicilor macroeconomice este de maximă actualitate pentru calitatea guvernării în Republica Moldova (Iliadi & Caraganciu, 2006). Costul economic și social al unor erori de politici poate fi înalt. Pe cât de importantă este cunoașterea efectelor asupra principalilor macro-indicatori, pe atât de importantă este și înțelegerea impactului distributiv al șocurilor, inclusiv, în aspect regional, de obicei, mai puțin considerat în analiza practică de politici macroeconomice. Modelele de Echilibru General Aplicat (MEGA) răspund acestor priorități și permit obținerea unor rezultate cantitative, utile în scopuri de politici.
Description: Rezumatul tezei de doctor în științe economice.Specialitatea: 521.01. Teorie economică şi politici economice. Conducător științific: TOMȘA Aurelia, doctor în științe economice, conferențiar universitar.
URI: https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/1435
Appears in Collections:5. Stiinte sociale si economice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
autoreferat rom Prohnitschi Valeriu.pdf1.49 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.