IREK – AESM: Institutional Repository of Economic Knowledge

Cercetări privind siguranța alimentară a unor produse lactate

Show simple item record

dc.contributor.author Fedorciucova, Svetlana
dc.contributor.author Calmâș, Valentina
dc.contributor.author Tabunscic, Olga
dc.date.accessioned 2024-10-28T09:22:34Z
dc.date.available 2024-10-28T09:22:34Z
dc.date.issued 2024-09
dc.identifier.issn 1810-9136
dc.identifier.uri https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3648
dc.description FEDORCIUCOVA, Svetlana, CALMÂȘ, Valentina, TABUNSCIC, Olga. Cercetări privind siguranța alimentară a unor produse lactate = Research on Food Safety of Certain Dairy Products. Economica. 2024, nr. 3(129), pp. 20-31. ISSN 1810-9136. en_US
dc.description.abstract Controlul igienei alimentelor este esențial pentru orice produs, analiza microbiologică fiind strâns legată de siguranța alimentelor. Scopul cercetării a fost efectuarea de analize microbiologice și organoleptice ale chefirului și brânzeturilor, în contextul siguranței alimentare, precum și verificarea conformității informațiilor de pe etichetele produselor cu cerințele Legii Republicii Moldova nr.279 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. În urma acestora, nu a fost detectată prezența bacteriilor condiționate patogene din familia Enterobacteriaceae în probele de chefir, ceea ce demonstrează că probele de chefir analizate sunt sigure pentru consum. Totodată, rezultatele cercetării microbiologice a șase mostre de brânză indică faptul că aceste produse nu sunt sigure pentru consum, din punct de vedere igienic. Prezența bacteriilor Salmonella a fost detectată în toate probele analizate. JEL: L66; CZU: 338.43:637.07(478); DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2024.129.020 ************************************************************************************************************************************ Food hygiene control is essential for any product. Microbiological analysis is closely related to food safety. The purpose of the research was to carry out microbiological and organoleptic analyses of kefir and cheeses in the context of food safety, as well as to verify the conformity of the information on the product labels with the requirements of the Law of the Republic of Moldova no. 279 on informing consumers about food products. The presence of conditionally pathogenic bacteria from the Enterobacteriaceae family was not detected in the kefir samples, indicating that the analysed kefir samples are safe for consumption. The results of the microbiological research of 6 cheese samples show that these products are not safe for consumption from a hygienic point of view. The presence of Salmonella bacteria was detected in all samples. JEL: L66; UDC: 338.43:637.07(478); DOI: https://doi.org/10.53486/econ.2024.129.020 en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher ASEM en_US
dc.relation.ispartofseries Economica;nr. 3(129)
dc.subject kefir en_US
dc.subject cheese en_US
dc.subject food safety en_US
dc.subject microbiological analysis en_US
dc.subject label information en_US
dc.subject siguranța alimentelor en_US
dc.subject analize microbiologice en_US
dc.subject informații pe etichetă en_US
dc.title Cercetări privind siguranța alimentară a unor produse lactate en_US
dc.title.alternative Research on Food Safety of Certain Dairy Products en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account