dc.description.abstract |
REPERE CONCEPTUALE ALE CERCETĂRII. Actualitatea și importanța temei de cercetare: Decenii întregi, dreptul statului de a preleva contribuții financiare de la contribuabilii de pe teritoriul său a constituit o prerogativă, o activitate constantă, o preocupare atât pentru realizarea necesităților sale sociale, cât și pentru dezvoltarea economică de ansamblu.
Prelevarea fiscală se efectuează pentru ca statul să fie funcțional, deoarece acesta are ca necesitate să-și poată finanța proiectele sale de natură socială, economică, politică și nu în ultimul rând cele de apărare a integrității și suveranității statului. Pentru ași onora aceste obligațiuni ca stat, a apărut necesitatea creării unui mecanism, care să asigure colectarea impozitelor.
Pentru a colecta taxe și impozite în cuantumul necesar, statul prin instituțiile sale, trebuie să realizeze trei activități importante ca să fie fezabil: să creeze un mecanism financiar coerent, să aprobe o politică fiscală rațională și să implementeze un management eficient de administrare fiscală.
În acest context, instrumentele organizaționale ale managementului administrării fiscale trebuie să se regăsească într-un sistem fiscal operațional, axat pe organizarea procesului de colectare a impozitelor și taxelor instituite de stat, precum și perceperea contribuțiilor sociale și medicale stabilite de stat, toate aceste activități fiind încadrate în cadrul legal și normativ.
Însă, pentru a realiza acest obiectiv este important să cunoaștem modul în care managementul administrării fiscale a evoluat în materie de prelevări fiscale, care sunt tendințele în acest domeniu, cum contribuabilii pot fi motivați ca să se conformeze voluntar, cum statul își onorează obligațiunile sale față de contribuabilii onești, cum politica fiscală influențează modul de colectare a veniturilor la buget?
Pentru a răspunde la toate aceste întrebări este necesar de realizat un studiu complex și aprofundat asupra managementului administrării fiscale prin prisma conformării voluntare, care ar aduce plusvaloare științei actuale și ar completa cercetările savanților axați pe problematica managementului fiscal.
În prezenta teză de doctorat vom realiza o cercetare științifică complexă și multilaterală, vom investiga rezultate studiilor științifice efectuate de diverși savanți în domeniul managementului administrării fiscale, vom analiza sugestiile experților naționali și străini, vom examina prevederile directivelor Uniunii Europene, vom studia recomandările partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. |
en_US |