dc.description.abstract |
ADNOTARE
Kurtskhalia Alexander. „Aspecte de drept internațional privind reglementarea conflictelor teritoriale: cazul Republicii Moldova și Georgiei”. Teză pentru obţinerea gradului ştiinţific de doctor în drept. Specialitatea: 552.08. Drept internațional și european public. Chişinău, 2021.
Domeniul de studiu. Lucrarea fundamentează un studiu complex în sfera dreptului internațional și european public, fiind axată pe reglementarea conflictelor teritoriale, în special asupra cazului Republicii Moldova și Georgiei.
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 332 surse, 181 pagini text de bază.
Scopul şi obiectivele cercetării. Scopul tezei constă în abordarea complexă a raporturilor din sfera dreptului internațional în materia conflictelor teritoriale, cu privire specială asupra conflictelor teritoriale din Republica Moldova și Georgia, analizate prin prisma prevederilor legislaţiilor naţionale, instrumentelor internaţionale, opiniilor doctrinare şi practicii judiciare în domeniu. Obiectul de cercetare al tezei este axat pe cercetarea ştiinţifică a legislaţiei din domeniul dreptului internațional public şi pe relevarea semnificaţiei acesteia în materia conflictelor teritoriale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Teza conţine o serie de concluzii şi recomandări ştiinţifice, care vin să completeze problematica juridică în domeniul reglementării conflictelor teritoriale pe baza exemplului Republicii Moldova și Georgiei, însoțită de perfecţionarea cadrului normativ-juridic internaţional în materia conflictelor teritoriale.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în investigarea complexă a conflictelor teritoriale, cu privire specială la cazul Republicii Moldova și Georgiei, ceea ce a permis elucidarea principalelor probleme juridice și politice ce afectează reglementarea conflictelor teritoriale și identificarea celor mai reușite soluții de perfecționare a normelor dreptului internaţional în materie.
Semnificaţia teoretică. Rezultatele investigaţiei sunt benefice dezvoltării continue a ştiinţei dreptului internaţional și European public, mai ales prin abordarea complexă a reglementărilor internaționale și naționale privind conflictele teritoriale din Republica Moldova și Georgia. Rezultatele şi concluziile, ce reflectă soluţiile teoretice degajate, servesc drept suport pentru perfecţionarea legislaţiei la acest capitol.
Valoarea aplicativă. În baza cercetărilor realizate, s-a constatat existenţa unor carenţe şi omisiuni de ordin teoretico-normativ. Pentru înlăturarea acestor neajunsuri, au fost formulate concluzii şi recomandări menite să îmbunătăţească calitatea cadrului normativ din sfera de reglementare a conflictelor teritoriale, cu precădere a celor din Republica Moldova și Georgia. Drept rezultat, au fost relevate recomandări practice a căror implementare poate influenţa în mod decisiv existenţa şi consolidarea legislaţiei în domeniu.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării au fost expuse în textele articolelor ştiinţifice, fiind discutate şi evaluate în cadrul conferinţelor de profil naţionale şi internaţionale. |
en_US |