Abstract:
Escrocii expediază e-mail-uri false sau creează Web site-uri false care mimează paginile de logare ale Yahoo! (sau paginile de logare ale altor companii de încredere, cum ar fi eBay sau PayPal), pentru a provoca utilizatorii să-şi dezvăluie numele şi parola. Această practică, adesea, este numită „phishing” („pescuit”) – un joc de cuvinte, care ar însemna că escrocii pescuiesc datele personale ale conturilor utilizatorilor. Tipic, escrocii provoacă utilizatorii să introducă numele de utilizator şi parola pentru a obţine acces la un cont online. Imediat ce au obţinut accesul, ei pot folosi datele personale ale utilizatorului pentru a comite jaf de identitate, a schimba cardurile de credit, a goli conturile bancare, a citi poşta electronică şi a bloca accesul utilizatorilor la contul lor online prin schimbul parolei. Dacă primiţi un e-mail (sau mesaj instantaneu), care direcţionează spre logare la un Web site, de la cineva necunoscut, atunci, fiţi prudenţi! Aţi primit, probabil, un phishing e-mail cu link-uri la un phishing Web site. Un phishing Web site încearcă să fure parola contului dumneavoastră sau altă informaţie confidenţială, făcânduvă să credeţi că sunteţi pe un Web site legitim. Dumneavoastră aţi putea să ajungeţi pe un asemenea site, când introduceţi greşit un URL (adresă web). Este, oare, legitim acest site? Nu vă lăsaţi convinşi de un site care arată ca şi real. Este uşor pentru hackeri să creeze site-uri, care arată identic cu cele originale, cu tot cu logo-uri şi altă grafică a Web site-urilor de încredere. Nota bene: dacă nu sunteţi sigur de un Web site, nu vă logaţi. Cel mai sigur lucru pe care îl puteţi face este să închideţi şi să redeschideţi browserul dumneavoastră şi apoi să introduceţi URL-ul. Introducerea corectă a URLului este cea mai sigură metodă de a nu fi redirecţionat la un site fraudulos.
JEL: F2; F15
Description:
Publicat în: Economica : Revistă ştiinţifico-didactică / Academia de Studii Economice a Moldovei ; redactor şef: Grigore Belostecinic. - Chişinău : ASEM, 2015. № 1. - P. 7-22. - Bibliogr.: p. 22 - Categoria B ISSN 1810-9136