IREK – AESM: Institutional Repository of Economic Knowledge

Gestiunea activelor circulante din sectorul agroalimentar: analiză efectuată pe baza studiului realizat în cadrul SRL „RIST”

Show simple item record

dc.contributor.author Traci, Dumitru
dc.contributor.author Litvin, Aurelia
dc.date.accessioned 2024-04-30T05:57:53Z
dc.date.available 2024-04-30T05:57:53Z
dc.date.issued 2024-03
dc.identifier.issn 1810-9136
dc.identifier.uri https://irek.ase.md:443/xmlui/handle/123456789/3382
dc.description TRACI, Dumitru, LITVIN, Aurelia. Gestiunea activelor circulante din sectorul agroalimentar: analiză efectuată pe baza studiului realizat în cadrul SRL „RIST” = Management of Current Assets in the Agri-Food Sector: Analysis Based on the Study Carried out within “RIST” SRL. Economica. 2024, nr. 1(127), pp. 59-71. ISSN 1810-9136. en_US
dc.description.abstract Organizarea procesului de producție necesită disponibilitatea unor resurse adecvate: materiale, umane și financiare. Lipsa sau excesul oricăreia dintre acestea afectează rezultatele finale ale întreprinderii. Prin urmare, sarcina managementului este de a asigura cantitatea necesară, combinația optimă și utilizarea eficientă a resurselor respective. Gestionarea activelor circulante necesită o atenție deosebită, deoarece acestea pot fi transformate în lichidități doar în termen scurt, de un an. Aceasta se referă, în primul rând, la întreprinderile din sectorul agricol, datorită caracterului sezonier al producției lor. În prezentul articol, problema sus-menționată este examinată în baza activității SRL „RIST”, din raionul Rîbnița, care se menține pe piața agricolă de mai bine de 20 de ani și are în folosință peste 8 mii de hectare de teren arabil. Informațiile, datele colectate au fost suficiente pentru analizarea și identificarea principalilor factori, care au un impact decisiv asupra situației financiare a întreprinderii. CZU: [631.164.23+338.439:005.915](478); JEL: Q01, Q12, Q14. ************************************************************************************************************************************ The organization of the production process (cultivation) of products requires the availability of appropriate resources: material, labour and financial ones. The shortage or surplus of any of them affects the final results of the enterprise’s activities. Therefore, the management task is to ensure their necessary number, optimal combination, and effective use. The management of current assets requires special attention, as they are more volatile. First of all, this applies to agricultural organizations due to the seasonal nature of their production. In the proposed article, this problem is considered on the example of the SRL “Rist” from Rybnita district, which has been operating in the agricultural market for more than 20 years and has more than 8 thousand hectares of arable land in use. This is a sufficient basis for analysing and identifying the main factors that have a decisive impact on the financial state of the enterprise. UDC: [631.164.23+338.439:005.915](478); JEL: Q01, Q12, Q14. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher ASEM en_US
dc.relation.ispartofseries Economica;nr. 1(127)
dc.subject financial management en_US
dc.subject current assets en_US
dc.subject agri-food sector en_US
dc.subject receivables en_US
dc.subject financial situation en_US
dc.subject gestiune financiară en_US
dc.subject active circulante en_US
dc.subject sector agroalimentar en_US
dc.subject creanțe de încasat en_US
dc.subject situație financiară en_US
dc.title Gestiunea activelor circulante din sectorul agroalimentar: analiză efectuată pe baza studiului realizat în cadrul SRL „RIST” en_US
dc.title.alternative Management of Current Assets in the Agri-Food Sector: Analysis Based on the Study Carried out within “RIST” SRL. en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account