Abstract:
Obiceiurile de consum alimentar ale omenirii s-au fundamentat în decursul a mai multor perioade istorice, devenind veritabile sisteme nutriţionale condiţionate de factorul natural, ierarhia socială, schimburile culturale, orientarea religioasă. Progresul tehnologic, de după cel de-Al Doilea Război Mondial, a contribuit la dezvoltarea unei industrii alimentare puternice, dar şi la crearea alimentelor „comode”, la apariţia alimentelor fast-food şi la utilizarea aditivilor şi emulgatorilor. Aceşti factori au acţionat şi asupra comportamentului alimentar moldovenesc, care a suferit schimbări datorită mobilităţii consumatorilor peste hotare, datorită insuficienţei timpului liber şi frustrărilor psihologice. Scopul cercetării a constat în determinarea tipului comportamentului alimentar al tinerei generaţii, factorii ce-l generează şi evidenţierea unei posibile mutaţii cu impact pozitiv asupra sănătăţii indivizilor.
JEL: I12, O13, Z13.
CZU: 316.346.32-053.6:338.439.63
Description:
Publicat în: Economica: Revistă ştiinţifico-didactică / Academia de Studii Economice a Moldovei; redactor şef: Grigore Belostecinic. - Chişinău : ASEM, An. XXV, nr.2 (100), iunie 2017 - P. 24-35. - Bibliogr.: p. 35 - Categoria B, ISSN 1810-9136